Polityka Prywatności serwisu internetowego ZieloneAukcje.pl

  1. Niniejsza Polityka prywatności jest dokumentem informacyjnym i nie zastępuje polityki bezpieczeństwa, prowadzonej przez Dostawcę usług zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych.
  2. [Zakres danych] W zakresie danych, będących danymi osobowymi w świetle przepisów o ochronie danych osobowych, administratorem danych jest Dostawca usług. Przedmiotowy zakres obejmuje dane, które są potrzebne do rejestracji konta przez Użytkownika serwisu w tym m.in. adres e-mailowy, hasło, nazwa firmy.
  3. Ponadto serwis internetowy automatycznie zbiera dane dotyczące każdej osoby, która odwiedzi stronę http://zieloneaukcje.pl (adres IP, nazwa domeny, typ przeglądarki itp.).
  4. [Wykorzystywanie danych] Dane zbierane podczas rejestracji będą wykorzystywane w celu umożliwienia zalogowania się do serwisu jego Użytkownikom czy też do wysyłania do nich wszelkich informacji w tym newslettera.
  5. [Newsletter] Ma charakter informacyjny i jest przesyłany w postaci wiadomości mailowej na adres podany przez Użytkownika podczas korzystania z Serwisu. Użytkownik musi wyrazić zgodę na jego otrzymywanie. Newsletter służy wyłącznie do przesyłania informacji związanych z funkcjonowaniem Serwisu. Baza danych Newslettera zawiera adres mailowy podany przez Użytkownika oraz datę dodania przedmiotowego adresu do bazy danych. Użytkownik w każdej chwili może zrezygnować z otrzymywania Newslettera za pomocą łącza zawartego we wszystkich Newsletterach przesłanych wcześniej do Użytkownika. Rezygnacja z Newslettera oznacza rezygnację z korzystania z Serwisu.
  6. [Udostępnianie danych]. Dostawca może udostępniać dane osobowe:
    1. podmiotom, które używają ich w celu zapewnienia wsparcia dla działań wewnętrznych (tu m.in. wsparcie techniczne)
    2. dane transakcyjne, w tym dane osobowe, mogą zostać przekazane na rzecz PayLane Sp. z o.o. z siedzibą w Gdańsku przy ul. Arkońskiej 6/A3, kod pocztowy: 80-387, KRS: 0000227278, w zakresie niezbędnym do obsługi płatności za zamówienie
    3. podczas zawierania transakcji dane Użytkownika mogą w tym celu być przekazane firmie obsługującej transakcje płatnicze w celu obciążenia karty kredytowej Użytkownika. Firma ta nie będzie wykorzystywać tych danych w żadnym innym celu. Podanie tych danych jest obowiązkowe, jeżeli Użytkownik chce dokonać transakcji. Dostawca usługi nie przekazuje w żaden sposób danych osobowych Użytkowników osobom trzecim do celów innych niż obsługa transakcji
    4. w przypadku kontroli Generalnego Inspektoratu Ochrony Danych Osobowych, dane Użytkownika mogą zostać udostępnione pracownikom Inspektoratu zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych
    5. w przypadku naruszenia Regulaminu serwisu, naruszenia prawa, lub gdy będą wymagały tego przepisy prawa, możemy udostępnić dane Użytkowników organom wymiaru sprawiedliwości
    6. ponadto automatycznie zbierane podczas korzystania z systemu dane mogą być użyte do statystycznej analizy zachowań użytkowników
  7. [Wykorzystywanie ciasteczek „cookies”] Pliki cookies:
    1. to małe pliki tekstowe, które są umieszczane w komputerze użytkownika, kiedy odwiedza witryny internetowe. Są one powszechnie stosowane do obsługi stron internetowych lub by zapewnić ich sprawniejsze działanie, a także przekazywać informacje właścicielom tych witryn. Stosowanie plików cookie jest obecnie standardem dla większości witryn internetowych. Jeżeli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookie, może nimi zarządzać i kontrolować je poprzez przeglądarkę. Można je też likwidować, usuwając z „historii przeglądania” (pamięci cache) przy wyjściu z danej strony.
    2. to pliki, które stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w Urządzeniu Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Pliki tego rodzaju zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na Urządzeniu Użytkownika, identyfikator oraz określoną przez Serwis zawartość. I tak:
      1. Serwis korzysta z plików cookies, które są wykorzystywane do tworzenia statystyk i przechowywania preferencji Użytkownika.
      2. Wskazać należy, iż podmiotem zamieszczającym na Urządzeniu Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Dostawca.
      3. Przeglądarka internetowa zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w Urządzeniu Użytkownika. W związku z powyższym Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie, m.in. usunięcie plików cookies, czy też automatyczne ich blokowanie.
      4. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
    3. Rodzaje plików "cookies":
      1. ‘Tymczasowe’ pliki cookies związane z sesją pozostają w przeglądarce tylko przez czas sesji, tzn. do momentu wyjścia z danej witryny.
      2. ‘Trwałe’ pliki cookies pozostają w przeglądarce po zakończeniu sesji (o ile nie zostaną usunięte przez użytkownika).
      3. ‘Analityczne’ pliki cookies zbierają informacje o korzystaniu z danej witryny, takie jak strony odwiedzone przez danego użytkownika oraz wszelkie komunikaty o błędach; nie zbierają informacji umożliwiających identyfikację użytkownika, a zebrane dane są agregowane w taki sposób, że stają się anonimowe. Analityczne pliki cookies służą do ulepszania działania witryny.
      4. ‘Funkcjonalne’ pliki cookies umożliwiają witrynie zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach (takich jak zmiana rozmiaru czcionki, dostosowanie strony) i umożliwiają takie usługi, jak dodawanie komentarzy na czyimś blogu.
    4. Korzystając z tej witryny, użytkownik wyraża zgodę na umieszczanie plików cookies na jego komputerze / urządzeniu.
  8. Dostawca nie wyraża zgody na przesyłanie niezamówionych informacji handlowych (spamu) na adresy wskazane w Serwisie. Podkreślić należy, iż działania takie są niezgodne z prawem.
  9. Wszelkie wątpliwości lub zastrzeżenia w związku z funkcjonowaniem Serwisu, prosimy kierować na adres privacy@zieloneaukcje.pl
  10. Dostawca zastrzega sobie prawo zmiany niniejszej polityki prywatności, które mogą wynikać m.in. z rozwoju Serwisu bądź zmian w obowiązującym prawie.